Radboudumc verbetert diagnose prostaatkanker met MRIProf. Jelle Barentsz en zijn team kunnen met een zekerheid tot 97% vaststellen of verdacht weefsel levensbedreigend is.

Diagnose van prostaatkanker staat bekend als gecompliceerd, tijdrovend en vaak onzeker. In het Radboudumc wordt echter een unieke, alternatieve methode ingezet. Met behulp van MRI kunnen professor Jelle Barentsz en zijn team snel met een zekerheid tot 97% bepalen of verdacht weefsel een levensbedreigende tumor is.

 

Elk jaar krijgen zo’n 10.000 Nederlandse mannen met een prostaataandoening te maken. Een aantal dat de komende jaren met maar liefst 70% gaat stijgen. Negen van de tien patiënten met verhoogde PSA-concentraties (prostaat-specifiek antigeen) hebben geen levensbedreigende vorm van prostaatkanker. Maar die diagnose kan vaak pas na jaren van onzekerheid en pijnlijk onderzoek definitief gesteld worden. Echogeleide biopsieën missen in 40% van de gevallen het verdachte weefsel en in nog eens 40% van de gevallen wordt het meest agressieve deel niet bereikt.

 

Maar het kan anders. Elk jaar melden duizenden patiënten uit binnen- en buitenland, waaronder politici en oliesjeiks, zich in het Radboudumc in Nijmegen. Daar is onder leiding van prof. Jelle Barentsz een revolutionaire diagnostische techniek ontwikkeld: multiparametrische MRI. Daarmee kan met een zekerheid tot 97% worden uitgesloten dat verdacht prostaatweefsel een levensbedreigende tumor is. Deze diagnose kan gesteld worden aan de hand van scherpe, 3D MRI-beelden van de MAGNETOM Skyra die naast anatomische gegevens ook functionele informatie bieden.

 

De techniek betekent volgens Barentsz een enorme verbetering voor patiënten. “Een snelle, heldere diagnose kan de patiënt tijdrovende, dure en vaak onnodige behandelingen besparen. Mannen zouden de kans moeten krijgen om bij een verhoogde PSA-concentratie gelijk een screening te ondergaan. In de meeste gevallen zouden ze dan gelijk gerustgesteld naar huis kunnen.”