Essentiële vaardigheden voor procesverbetering op het lab

Een tweedaagse workshop op 13 september en 4 oktober 2018 in Lieshout en Den Haag

Essentiële vaardigheden voor procesverbetering op het lab
 
Neem contact op

Siemens Healthcare Academy en Q-Academy bieden een kennismakingstraining aan die ingaat op de inrichting van processen in de zorg door middel van de principes van Lean Management. U leert diverse verbetermethodieken kennen die u in uw eigen werkprocessen op uw lab kunt toepassen. Lean management, of Lean thinking, draait om continu verbeteren en waarde voor de klant realiseren, door niet-waarde-toevoegende activiteiten te herkennen en verminderen. Dit komt de kwaliteit en snelheid van het werk ten goede.

U leert hoe primaire en ondersteunende werkprocessen geoptimaliseerd kunnen worden en hoe voor doorstroming wordt gezorgd. Doorloop- en wachttijden worden hierdoor gereduceerd. Daarnaast ervaart u hoe werkzaamheden zodanig gepland worden dat een vloeiend proces ontstaat, in een nette en geordende werkomgeving. Het gaat niet alleen om Lean doen, maar ook om Lean denken: jezelf continu afvragen hoe het werk slimmer, beter en anders kan. U leert niet-waarde-toevoegende activiteiten herkennen en classificeren, hoe u een geordende werkomgeving kunt creëren en een aantal methoden voor probleem oplossing toe te passen.


Programma

Dag 1

  • Op locatie bij Bavaria Bierbrouwerij in Lieshout
  • Introductie Lean met nadruk op verspillingen, 5S voor een geordende werkplek en ‘flow’ (Kanban en Just-In-Time bevoorrading)
  • Rondleiding Bavaria bierbrouwerij en presentatie opvallende punten
  • Huiswerk opdracht: Lean instrument / methode (Verspillingen herkennen, 5S, Flow (Kanban / J-I-T) toepassen in eigen omgeving

Dag 2

  • Op locatie van Siemens Nederland hoofdkantoor in Den Haag, (4 weken later)
  • Evaluatie: presenteren huiswerkopdracht
  • Simulatie spel
  • De A3 methode voor probleem oplossing: introductie en oefening in methoden

Dag 1 start met een korte introductie over Lean in de zorg. Vervolgens ervaart u hoe de Lean filosofie en de principes zijn toegepast bij Bavaria. Door middel van een huiswerkopdracht kunt u op uw eigen werkplek aan de slag met een van de drie onderwerpen.

Op dag 2 kijken we terug op de verschillende ervaringen door middel van korte presentaties. Hierna ervaart u de Lean principes in een ‘Lean game’, waarbij het zorgproces gesimuleerd wordt. Er wordt direct zichtbaar wat gevolgen zijn van ingevoerde verbetermaatregelen en oplossingen die deelnemers zelf aandragen en implementeren. Tenslotte introduceren we de A3 methode voor probleemoplossing en oefenen we in het werken met een aantal instrumenten uit deze methode.

Doelgroep
Analisten, teamverantwoordelijken, vakspecialisten en afdelingshoofden

Trainer
Lieve van Vlijmen, Consultant en trainer Q-Academy

Voorwaarden
Maximaal 16 deelnemers

Vorm
Klassikaal. Twee losse dagen met een periode van vier weken tussen dag 1 en dag 2

Data training
Dag 1: 13-09-2018 van 09:30 tot 17:00 uur
Dag 2: 04-10-2018 van 09:30 tot 17:00 uur

Locaties

13 september 2018
Bavaria Brouwerijcafé
Heuvel 5
5737 BX Lieshout

4 oktober 2018
Siemens Nederland Hoofdkantoor
Prinses Beatrixlaan 800
Den Haag

Prijs
De kosten bedragen 1.500,- euro (excl. BTW) per persoon
Dit is inclusief werkboek, materiaal, lunch en drankjes op beide dagen en een bewijs van deelname

Accreditatiepunten
Een accreditatieaanvraag is in de behandeling bij de NVKC

AanmeldenBecause of some maintenance activities, this service is not available currently.
Please try again later.

Een of meerdere invulvelden zijn niet en/of niet correct ingevuld. Deze zijn in rood weergegeven. Corrigeer a.u.b. deze velden en stuur uw verzoek nogmaals in. Dank u!

An issue occurred on this form. The data inserted by you seems to be invalid. Please check if you filled in all form fields as expected according to the field names (e.g. ‘First Name’, ‘Last Name’ etc.). Please correct and re-submit your request again. Thank you!

Algemeen

Factuuradres

* Verplicht

U bent aangemeld!