Leiderschap in procesverbetering

Een tweedaagse workshop op 11 september en 2 oktober in Lieshout en Den Haag

Leiderschap in procesverbetering
 
Neem contact op

Siemens Healthcare Academy en Q-Academy bieden een kennismakingstraining aan die ingaat op het optimaliseren van processen en het aansturen van continu verbeteren van de processen op uw lab door middel van de principes van Lean Management. Deze training gaat voorbij het optimaliseren van processen. Vragen als ‘hoe houden we de processen goed? Hoe bereiken we een cultuur van continu verbeteren en Lean denken?’ staan centraal.
Management is niet meer weg te denken uit de zorg. Ook op uw lab is ongetwijfeld nagedacht over klantwaarde, verspillingen en zijn processen en werkplekken geoptimaliseerd. Lean denken vraagt echter meer dan alleen het toepassen van een aantal instrumenten en methoden. Succesvol en duurzaam Lean denken en doen vraagt om een verandering die verder gaat dan het operationele niveau.

In deze tweedaagse training gaan we na een korte introductie van de basis de verdieping in. U leert een van de belangrijkste instrumenten uit het Lean arsenaal, de waardestroom analyse (of Value Stream mapping) toepassen in uw eigen praktijk. Daarnaast leert u Lean leiderschap te onderkennen en een aantal Lean leiderschapsmethoden toe te passen en te combineren. Het is immers belangrijk om de juiste mindset bij uw medewerkers en collega’s te creëren en ervoor te zorgen dat deze Lean principes blijven hangen. Om de Lean principes in werking te zien, brengen we tevens een bezoek aan Bavaria bierbrouwrij.


Programma

Dag 1

  • Introductie Lean
  • Lean Leadership
  • Rondleiding bij Bavaria bierbrouwerij en presentatie opvallende punten op gebied van Lean Leadership
  • Huiswerkopdracht: Kritische reflectie schrijven op leiderschapsstijl ten opzichte van Lean Leadership

Dag 2

  • Interactieve terugkoppeling van de huiswerkopdracht
  • Simulatie spel: Lean principes ervaren
  • Value Stream Mapping: oefening waarde stroom analyse aan de hand van het simulatiespel
  • Huiswerkopdracht: Analyseer een proces met behulp van een Value Stream Map. Stuur de uitwerking aan de trainer en ontvang feedback tijdens een werkbezoek van Siemens en Q-Academy aan uw lab.

Dag 1 start met een korte introductie over Lean in de zorgsector. Hierbij gaan we expliciet in op hoe leiderschap binnen Lean bedrijven en instellingen wordt vormgegeven. Vervolgens ervaart u hoe de Lean filosofie is toegepast bij Bavaria. Door middel van een huiswerkopdracht kunt u op uw eigen werkplek aan de slag.

Op dag 2 kijken we terug op de verschillende ervaringen van het werkbezoek in Hengelo. Daarna gaan we met u, aan de hand van uw reflectie-opdracht de verdieping zoeken in Lean Leadership. Hierna ervaart u de Lean principes in een ‘Lean game’, waarbij het zorgproces gesimuleerd wordt. Er wordt direct zichtbaar wat gevolgen zijn van ingevoerde verbetermaatregelen en oplossingen die deelnemers zelf aandragen en implementeren. Het gesimuleerde proces is tevens de basis voor het laatste onderdeel op het programma: het analyseren van processen met de waardestroom techniek.

U krijgt een afsluitende opdracht mee, die door de trainers wordt beoordeeld en waarbij de terugkoppeling bij u op locatie plaats vindt.

Doelgroep
Klinisch Chemici, Medisch Microbiologen en Lab Managers

Trainer
Ruben van Zelm, Consultant en trainer Q-Academy

Voorwaarden
Maximaal 15 deelnemers

Vorm
Klassikaal, twee losse dagen met een periode van 4 weken tussen dag 1 en dag 2

Data training
Dag 1: 11-09-2018 van 09:30 tot 17:00 uur
Dag 2: 02-10-2018 van 09:30 tot 17:00 uur

Locatie 11 september 2018

Bavaria Brouwerijcafé
Heuvel
5737 BX Lieshout

Locatie 2 oktober 2018

Siemens Nederland NV
Prinses Beatrixlaan 800
Den Haag

Prijs
De kosten bedragen 1.750,- euro (excl. BTW) per persoon. Dit is inclusief werkboek, materiaal, lunch en drankjes op beide dagen en een bewijs van deelname.

Accreditatiepunten
Deze workshop is geaccrediteerd bij de NVKC. Voor deze workshop krijgt u 12 accreditatiepunten

AanmeldenBecause of some maintenance activities, this service is not available currently.
Please try again later.

Een of meerdere invulvelden zijn niet en/of niet correct ingevuld. Deze zijn in rood weergegeven. Corrigeer a.u.b. deze velden en stuur uw verzoek nogmaals in. Dank u!

An issue occurred on this form. The data inserted by you seems to be invalid. Please check if you filled in all form fields as expected according to the field names (e.g. ‘First Name’, ‘Last Name’ etc.). Please correct and re-submit your request again. Thank you!

Algemeen

Factuurgegevens

* Verplicht

U bent aangemeld!